Самолетна екскурзия - Тоскана и Умбрия - 7 дни - с полет от София на 1.09.2018

Вид транспорт: Самолетен
7 дни / 6 нощувки
София – Монтекатини Терме – Флоренция(по желание) – Чинкуе Тере - Сан Джиминяно – Сиена – Пиенца – Монталчино – Нарни – Сполето – Спело – Асизи – Римини – Сан Марино – Болоня - София
Цена от: 0.00 лв.
ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ


Програма
ТОСКАНА И УМБРИЯ
самолетна екскурзия

 


Маршрут:
София – Монтекатини Терме – Флоренция(по желание) – Лука – Чинкуе Тере - Сан Джиминяно – Сиена – Пиенца – Монталчино – Орвието – Нарни – Сполето – Спело – Асизи – Римини – Сан Марино – Болоня - София
 

Ден 1: София – Лука - Монтекатини Терме
 
Отпътуване от летище София в 07:40 часа за Милано / Бергамо. След като пристигнем на летище Бергамо в 08:45 часа се отправяме за Лука. Посещение на църквата „Свети Михаил във Форума“. Вътре се намира едно значимо произведение на изкуството „Свети Йероним, Себастиан, Роко и Елена“ на Филипино Липи. Не далеч е и Ботаническата градина и вила „Ботини“, най-странната забележителност в Лука – „къщата на Гуиниджи“. Свободно време. Отпътуване за Монтекатини Терме. Настаняване в хотел в. Нощувка.
 
Настаняване в хотел в Монтекатини Терме. Нощувка.
 
Ден 2: Монтекатини Терме – Флоренция – Монтекатини Терме
 
Закуска. Свободно време в Монтекатини Терме за разходка с фуникуляр до Старият град и спа процедури или по желание посещение на Флоренция (срещу допълнително заплащане).
 • Монтекатини Терме -  Туристите могат да си закупят дневни билети за термите, за да могат да пият от целебната вода, да релаксират с книга в ръка или да слушат музика в някоя от определените за тази цел стаи. Монтекатини Терме е известен в цяла Европа с лековитите свойства на минералната си вода, която се е ползвала с тази цел още във времената на древните римляни.
 • Флоренция – „столицата на Тоскана“, събрала пищна красота и многовековна история. Мястото, където са творили великите умове на няколко цивилизации. По време на пешеходната обиколка, забележителностите са безбройни, но задължителните спирки по време на обиколката са: Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ на Пиаца дел Дуомо, която се нарежда сред първите по големина в света, с революционния за времето си осемстенен купол и кулата на Джото, с красивите стенописи, фрески и часовник; Баптисерият – най-старата сграда във Флоренция;  градският площад „Синьория“, който измерва пулса на града със своите кафенета и ресторантчета; на площада са разположени Стария дворец (Palazzo Vecchio), чийто бойници и кули се извисяват над него, Лоджията на Синьорията (Loggia della Signoria), както и редица статуи, сред които се откроява Статуята на Давид и фонтана на Нептун. Свободно време или посещение на галерия „Уфици“ (срещу допълнително заплащане).
 • Посещение на галерия „Уфици“ (срещу допълнително заплащане) с екскурзовод на български език - най-важната художествена галерия  във Флоренция, в която е събрана най-прекрасната колекция от ренесансови картини в света. Дворецът Уфици, в който се намира галерията, е построен по поръчка на херцог Козимо I Медичи с цел в него да бъдат събрани административните служби (uffizi) на Медичите. В наши времена, галерия Уфици е музей на съвременна Европа, в който са показани уникални картини от различни епохи, забележителни скулптури от колекцията на Медичите и избрани италиански и европейски творби от XIII до XVIIIв. Там са част от шедьоврите на Джото, Паоло Учело, Леонардо да Винчи, Микеланджело, Ботичели, Рембранд, Караваджо и др.
Връщане в хотела в Монтекатини Терме. Нощувка.
 
Ден 3: Монтекатини Терме – остров Елба – Чинукуе Тере -  Монтекатини Терме
 
Закуска. Свободно време в Монтекатини Терме за разходка с фуникуляр до Старият град и спа процедури или срещу допълнително заплащане екскурзия по желание до:
 • Остров Елба - Отпътуване сутринта с ферибот от пристанище Пиомбино (около 1 час) за остров Елба, най-големият остров от Тосканския архипелаг и трети по големина в Италия след остров Сардиния и остров Сицилия. Елба е световно известен с френския император Наполеон Бонапарт, който е заточен тук през 1814 г. Посещение в Портоферайо – столица на остров Елба, който още Наполеон избира за столица и място, където да се установи. По време на туристическата програма в Портоферайо ще може да видите Двореца Villa Mulini, който Наполеон избира за своя зимна резиденция, някога дворец на великия херцог на Тоскана от династията на Медичите, днес Национален музей; Пристанището Дарсена, крайбрежната наблюдателна осмоъгълна кула Torre del Martello; Стария град с останки от градската стена от времето на Медичите; Кметството; Площада на Републиката. Свободно време. Връщане след обяд с ферибот до пристанище Пиомбино.
 • Чинкуе Тере - уникален по рода си Национален парк, включен в списъка на ЮНЕСКО. Тази панорамна обиколка с влак по скалистото крайбрежие на Лигурия ще ни отведе през многобройни галерии до малките живописни градчета Вернаца, Манарола и Рио Маджоре с изключителни морски пейзажи. Влюбените могат да си носят или закупят в Манарола или Рио Маджоре катинарче, за да заключат сърцата си по стара местна, традиция. Екскурзията ще започне с влак от Леванто, който ще ни отведе до Вернаца (престой 1 час) и пак с влакчето продължаваме до Манарола (престой 1 час) и последната ни спирка е Рио Маджоре (престой 1 час). По възможност (при добри метеорологични условия и спрямо графика на ферибота и неговата запълняемост) разходка с ферибота от Рио Маджоре до Монтеросо ал Мар. След което ще се качим на влакчето, което ще ни върне в Леванто
Връщане в хотела в Монтекатини Терме. Нощувка.
 
Ден 4: Сиена – Сан Джиминяно – пътя Кианти
 
Закуска. За да стигнем до Сиена ще преминем през един от най-живописните пътища в Италия – пътя Кианти. Път осеян с лозя, макови полета и маслинови горички до края на хоризонта. Място, което ще притаи дъха ви и ще накара въображението ви да фантазира. С местния екскурзовод ще се озовем в сърцето му – Сиена.
 • Сиена – един от най-добре запазените средновековни градове в Италия. Известен е и със своето Палио – надбягване с неоседлани коне около площад „Кампо“. Площадът е с формата на раковина и освен прочутите надбягвания на него се намира и величествения Градски дворец. 503 стъпала ще ви изкачат на върха на камбанарията „Манджа“, една от най-високите в Тоскана, от която се открива възхитителна гледка към града и площада под кулата. Катедралата на Сиена е една от най-красивите в Италия. Тя има форма на латински кръст и интериора й е нещо, което ще ви остави без дъх. Свободно време за разходка из вълшебните улици на града. Отпътуване за Сан Джиминяно - малък крепостен град, намиращ се на хълм.
 • Сан Джиминяно - място, което ще ви пренесе в Средновековието.  Разходка из очарователната старинна част, запазена повече от 8 века и обявена от ЮНЕСКО за паметник на световно културно наследство. Символ на San Gimignano/Сан Джиминяно са кулите. Всяка заможна фамилия е изграждала по една кула, която да демонстрира тяхното богатство и престиж. В миналото са били над 70 като и днес 14 от тях са запазени и напомнят за миналото величие на градчето.
Настаняване в хотел в района на Сан Джиминяно. Нощувка.
 
Ден 5: Пиенца – Монталчино – Орвието – Нарни – долината Вал Д'орча
 
Закуска. Днес ни очаква другата красива долина на Италия - Вал д'Орча. Характерна с овалните хълмове и цъфналите на пролет макове, а есента покрита с балите златисто сено.
 • Монталчино – разположено на върха на хълм и оградено от крепостни стени селище, от което се разкриват прекрасни гледки към склоновете на долината Вал д'Орча. Едно от най-хубавите италиански вина – Брунело ди Монталчино, се прави тук и може да бъде открито в местните винарски магазини. Градчето е разделено на отделни части - Контраде, Боргето, Травалио, Пианело и Руга, всяка от които със свои собствени цветове, песни и културни традиции. Свободно време и отпътуване за Пиенца.
 • Пиенца – родното място на папа Пий II, който решава да го превърне в образец на ренесансов град. По време на туристическата обиколка ще може да видите величественият площад „Пий ІІ“, обграден от прекрасни дворци и впечатляващ катедрален комплекс на ръба на стръмна скала. Старите монашески килии са уголемени днес, но спокойната галерия с колони е оставена както си е била. Свободно време за разходка по обградените с цветя малки улички на града и откриващите се от тях великолепни гледки.  Отпътуване за Орвието.
 • Орвието - градът с възможно най-живописното разположение в Умбрия. Старинната част на града е върху плосък хълм, който е изграден от вулканична пепел. До него се достига с кабинков лифт, който тръгва от съвременният град, намиращ се долу  равнината. В сърцето на Стария град е катедралата на Орвието, с най-пищно декорираната фасада в цяла Италия. Катедралата е описана от папа Лъв ХIII като „златната лилия на италианските катедрали“. Интересни са още  Градският музей и площад Каен, с неговата разрушена средновековна крепост и кладенец на Св. Патрик – 248 стъпала ще ви доведат до дъното на кладенецът, който е изкопан за да захранва града с вода в случай на обсада. Свободно време за разходка и снимки. Отпътуване към Нарни.
 • Нарни - античното име на града е Нарния. То е послужило за название на измисления свят на Клайв Луис във филма „Хрониките на Нарния“. Тук се намира една от най-старите градски библиотеки в Италия, създадена в 1527 г. Ще може да видите още и старинна крепост, вековна катедрала и множество китни малки улички, които ще ви изкушат за чаша ароматно кафе, което според местните е най-доброто в Умбрия. Свободно време.
Настаняване в хотел в Сполето или района. Нощувка.
 
Ден 6: Сполето – Спело – Асизи
 
Закуска. Отпътуване за Сполето.
 • Сполето – един от най-очарователните градове в Италия. Тук се провежда прочутия международен фестивал за музика и изкуство Сполето. По време на туристическата обиколка ще може да видите площад „Либерта“, с неговия Римски театър от I век, който е бил с 3000 места както и Друзовата арка, която датира от още по рано; Римската къща – с изглед към форума, който в днешни дни е меркато (пазарен площад); Катедралата в Сполето – известна със своите стенописи и мраморния си фигурален под; няма да пропуснем и най-известната забележителност на Сполето – „Мостът с кулите“, висок 80м. той пресича речната долина и пренася вода от склоновете над Сполето към величествената крепост издигаща се в града. Свободно време и отпътуване за китното градче Спело.
 • Спело - Тук ще се разходим до централният площад след това, ще имате свободно време в което ще направите едни от най-красивите снимки с мотиви от Умбрия. В очарователното градче има нещо магнетично, което кара посетителите му да не искат да си тръгнат. Отпътуване за Асизи.
 • Асизи – очарователен средновековен град, който е родно място на св. Франциск – покровителя на Италия. Неговата базилика (Basilica di San Francesco) с църкви близнаци е сред най-значимите религиозни средища в цяла Европа. В Долната църква е и гробът на св. Франциск, който е един от влиятелните средновековни религиозни фигури. В центъра на града ще откриете множество улички и средновековни сгради обкичени с цветя, които ще ви върнат няколко века назад. В близост до централния площад (Piazza de Comune) се намира и базиликата „Св. Клара“ (Basilica di Santa Chiara), в която е погребана Света Клара, сподвижница на Свети Франциск и основателка на Ордена на бедните сестри клариси.
След свободното време отпътуване към Римини. Нощувка.
 
Ден 7: Римини – Сан Марино – Болоня - Равена
 
След закуска може да избирате между допълнителна екскурзия до Сан Марино и Равена ИЛИ да останете на плаж на адриатическото крайбрежие.
 • Сан Марино се издига на североизточните склонове на Апенините на върха Монте Титано и се слави с първата конституция в света. Интерес представляват Трите замъка-кули на Сан Марино (Guaita, Cesta  и Montale), които са част и от герба на републиката. В миналото те са служели за защита на населението, а днес са една от най-посещаваните туристически дестинации в света. В най-тъмните дълбини на кулата Монтале може да видите затвор от 13-ти век, дълбок 8 метра. Не пропускайте да се насладите и на страхотната панорама, която се открива от върха на Castello della Cesta, най-високата и най-мощната от трите крепости. Други интересни сгради, които непременно трябва да се видят са Базиликата на Светеца (Basilica del Santo) – постройка в неокласически стил, в която се пазят останките на Сан Марино – основателя на държавата и Правителствения дворец (Palazzo Pubblico) с неговата богато украсена фасада. Разходете се по изпълнените с романтика и история улички, хапнете традиционната „торта на трите хълма“ (Torta Tre Monti) на площад „Либерта“ (Piazza della Liberta) и стигнете до пощата на Сан Марино, откъдето може да изпратите картичка до дома с пощенска марка и печат от най-старата република в света.
 • Равена – град, в който се намират най-знаменитите мозайки в западното изкуство. Превъзходните византийски мозайки от V до VІІ в. са впечатляващи и напомнят за легендарното минало на Равена като последната столица на Западната Римска империя след падането на Рим през V в. В центъра на средновековния квартал се намира площад „Пополо“, на който е разположена Катедралата, а срещу нея е Неониевият Баптистерий (римска баня, която е преустроена и стените са изцяло покрити с мозайки). Не далеч е и Архиепископския дворец, в който се помещава Архиепископският музей, където се съхраняват забележителни исторически артефакти. Южно от катедралата е гробът на Данте, където през 1321 г е погребан средновековният поет. По желание и срещу допълнително заплащане може да се организира посещение на базиликата „Свети Виталий” с екскурзовод на руски и с български превод. Тя е най-голямата забележителност на града. Построена е между 521 г. и 547 г. и е един от най-значимите примери на Византийското изкуство в Западна Европа. Църквата е с осмоъгълна форма и отвътре е облицована с мозайка от VІ в. Най-хубавите мозайки изобразяват император Юстиниан І и жена му Теодора. В парка на базиликата „Св.Виталий“ се издига гробницата на Гала Плачидия, сестрата на император Онорий І. Параклисът на гробницата също е покрит изцяло с цветна палитра от мозайки, коита са най-красивите в Италия.
 • Туристическа програма в Болоня - Нептуновият фонтан от 1566 година, главния площад „Пиаца Маджоре“, Общинския дворец, Градския художествен музей; двореца на градоначалника; църквата „Свети Петроний“, започната през 1390 година; кулите „Гаризенда“ и „Азинели“. Свободно време.Трансфер до летището и полет за България. Пристигане в София в 00:40 часа.

 Полетно разписание:  (подлежи на препотвърждение)
 

Превозвач: Wizz air
София – Милано / Бергамо 07:40 / 08:45
Болоня – София 21:40 / 00:40* +1
 
 

За продажби и резерваци: ON TOUR централен офис и търговска мрежа I онлайн на www.ontour.bg  
  станциите на БЪЛГАРСКИ ПОЩИ в страната

 0800 20 244 (безплатен за Вас)  I  office@ontour.bg


 
Цената включва
 • Самолетен билет София – Пиза - Болоня – София
 • Летищни такси
 • Чекиран ръчен багаж до 10 кг за полета София – Милано / Бергамо - разгледай правила за багаж на WIZZ AIR ТУК
 • Чекиран ръчен багаж до 10 кг за полета Болоня – София - разгледай правила за багаж на WIZZ AIR ТУК
 • 6 нощувки със закуски в хотели 3* / 4* звездни, избрани бутикови хотели, разположени в близост до природните атракции на местностите. Информация по конкретните в програмата, ще бъде обявена преди отпътуване 
 • Транспорт с комфортем автобус за превозите по екскурзиите
 • Екскурзоводско обслужване по целият маршрут на български език

Цената не включва
 • Такса гориво и вредни емисии – обявява се 21 дни преди полета. Цените са калкулирани с параметри 450$/ тон и 1 евро = 1.15 долара
 • Медицинска застраховка върху 5000 Евро (лица до 65г.: 14 лева; до 75г.: 16 лева; до 80г.: 20 лева)
 • Чекиран багаж до 20 кг. София – Милано / Бергамо: 25 евро / 35 евро - разгледай калкулатор багаж на WIZZ AIR ТУК
 • Чекиран багаж до 20 кг. Болоня - София: 27 евро - разгледай калкулатор багаж на WIZZ AIR ТУК
 • Еднодневна екскурзия до Флоренция с местен екскурзовод на български език: 60 лева на възрастен / 50 лева дете до 11.99г. (при минимум 15 човека)
 • Входен билет за галерия Уфици във Флоренция (с местен екскурзовод на български език, при минимум 20 човека): 80 лева възрастен / 60 лева дете до 11.99г. (при минимум 20 човека)
 • Фуникуляр в Орвието. Цената е за двупосочен билет (от паркинга до града и обратно): 6 лева - задължителен
 • Входна такса за групи с местен екскурзовод в Базиликата "Свети Франциск" в Асизи: 6 левa - задължителен
 • Полудневна екскурзия до Сан Марино: 40 лева възрастен / 20 лева дете до 11.99г. (при минимум 15 човека)
 • Еднодневна екскурзия до Чинкуе Тере - включва транспорт от / до хотела, билет за влакчето до Вернаца, Манарола и Рио Маджоре: 115 лева възрастен / 100 лева дете до 11.99г. (при минимум 20 човека)
 • Ползване на слушалки по време на цялата екскурзия: 25 лева - препоръчваме, в противен случай не гарантираме, че ще чувате екскурзоводите по време на пешеходните обиколки;
 • Градските такси в хотелите са извън цената и се заплащат на място от всеки турист около 10 евро на човек (цените са за 2017 година)
 • Разходи от личен характер
 • Входните такси на посещаваните на място туристически обекти - по желание
Други
 • Допълнителните услуги, екскурзии и входните такси към тях, невключени в пакетната цена, се заявяват предварително и се заплащат в брой в офиса на фирмата или по банков път при крайно плащане.
 • Градските такси в хотелите са извън цената и задължително се заплащат на място от всеки турист: 10 евро на човек (към 2016 година)
 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти!
 • Всички упоменати часове са приблизителни.
 • Всеки турист е задължен да има медицинска застраховка по време на пътуване в чужбина без значение дали я закупува от туристическата агенция, или се обръща директно към застрахователна компания. Ако медицинската застраховка не е сключена в офиса на фирмата, е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се предостави копие от нея минимум 2 дни преди пътуване. (лично, по факс или e-mail).
 • Цените на ранни записвания гарантират местата ви по програмата, но не гарантират най-ниската цена при наличие на оферта за "last minute".
 • Резервации направени по ранни записвания не могат да бъдат променяни по оферта на "last minute".
 

 
Оферта № Е28
Екскурзии
Новини